14 Ağustos 2015 Cuma

Transfer Sezonu

     Türkiye Süper Ligi bugün Fenerbahçe-Eskişehirspor maçıyla başlıyor. Sezon öncesi takımlar kadrolarında değişiklikler yaptı. Teknik direktörler yapbozları tamamlamaya bakıyor. Ben de dört büyük kulübün transferlerini inceledim.

Fenerbahçe    

     Geçen sezon krizler yaşayan Fenerbahçe, kadrosunu temizleyerek revizyona gitti ve on transfer yaptı. Nani ve Robin Van Persie transferleri Avrupa çapında ses getirdi. Van Persie'nin uzun vadede sarı lacivertlilere çok şey katacağını bekliyorum. Ligin çok üstünde bir hücum oyuncusu... Sakatlıktan çıkıp tam olarak formunu bulunca keyif veren futbolunu izleyeceğimize kuşkum yok. Kjaer, yerli yerinde bir transfer oldu. Bruno Alves ile birlikte çok iyi bir ikili olacaklarını düşünüyorum. Rayo Vallecano'dan gelen Abdoulaye Ba gibi adamlar PTT 1. Ligi'nde de var. Şener, Gökhan'ı her zaman zorlar. Sağ bek için kıyasıya bir forma mücadelesi izleyeceğiz. Bu durum Fenerbahçe'nin yararına olacaktır. Josef De Souza için olumlu şeyler söyleyemeyeceğim. Mehmet Topal ve Raul Meireles'in gerisinde bir oyuncu. Artısı yok, eksisi var. Maç içerisinde yok oluyor. O bölgede oynayan bir oyuncunun her zaman uyanık olması gerekir. Fabiano Volkan'ı kesinlikle zorlayamaz. Bu açıdan bakınca Mert'in gitmesi pek iyi olmadı. Kalite Anlamında da Mert'in gerisinde. Fernandao, Van Persie hazır oluncaya kadar her zaman ilk 11'de olacaktır.
    
     Fenerbaçe, Ozan Tufan'ı alarak büyük bir iş başarmıştır. Oyunu iki yönlü oynayabilen çok kaliteli bir oyuncu, Fenerbahçe'ye çok şey katacaktır. Ozan ile birlikte Bursaspor'dan gelen Volkan Şen'in, antrenmanlar için alındığını düşünüyorum. Bursaspor'un kadro dışı bırakarak ''kovduğu'' oyuncuyu alarak Fenerbahçe  neyi amaçlayabilir ki...
    
     Bütün bu transferlere baktığımızda altı, yedi ismin doğru olduğunu söyleyebiliriz. Diğerleri için de zaman ne gösterecek bilemiyorum. Önemli olan, bir çok dünya yıldızını bir araya getirip kadroya katmak değildir;  bu kadroyu bir takım haline getirmektir.

Galatasaray

     Geçen sezon Şampiyonlar Ligi'nde Chedjou, çok ekstra bir iş yapmayıp çizgiye inmeseydi Galatasaray 0 puan ile tarihinin en kara Şampiyonlar Ligi'ni geçirecekti. Bu kadroya doğru düzgün transfer yapılmasını bekliyordum, yapılmadı. Galatasaray sadece Podolski ile fark yaratamayacaktır. Lionel Carole, Jose Rodriguez ve Jem Paul Karacan'dan çok şey beklemiyorum. Bilal Kısa'nın ise yaşı ortada. Galatasaray'ın temposunu kaldırabilecek mi büyük bir soru işareti. 

     Mali durumdan bahseden Galatasaray'lı yönetimin Sabri'ye verdiği para ortadadır. Örneği uzaklarda aramaya gerek yok. Fenerbahçe'ye baksınlar, yeterli olur. Selçuk Şahin, Fenerbahçe'den gönderildikten sonra ancak İsviçre 2. Ligi'ne gidebilmiştir. Bugün Galatasaray'dan gönderilse, Sabri'yi hangi kulüp alacak? Rakipleri mi yoksa Avrupa'da Galatasaray seviyesinde başka bir takım mı? Mali durum bu kadar kötü ise bu israf niye?

     Transferin başlamasından buyana pek suskun kalan Galatasaray'ın faydalı oyuncuları kadrosuna katması bekliyorum. Hele ki transferin kombine satışları ile bu kadar bağlantısının olduğu aşikarken yönetim tribün gücünü de düşünmek zorundadır.

Beşiktaş

      Sezonun en doğru transferlerini siyah beyazlılar yaptı. Defansın sağına Andreas Beck, soluna Dusko Tosic, ortasına da Rhodolfo'yu aldılar. Savunma sıkıntısı yaşamayacakları ortada. Hem Beck hem de Tosic sürekliliği olan oyuncular. Performanslarında bir dalgalanma yaşanmayacaktır. Rhodolfo'nun biraz yavaş oluşu sıkıntı yaratabilir. Mario Gomez ve Ricardo Quaresma Beşiktaş'ın hücum yönünü geçen seneye göre arttıracaktır.

     Demba Ba çok iyi bir fiyata Çin'e satıldı.Yerine alınan Mario Gomez'in Fiorentina'daki son iki yılı sakatlıklarla geçti. Mutlaka önemli işler yapacaktır. Q7 önceki dönemdeki yaşadıklarından ders aldıysa Beşiktaş'a ve Türk futboluna büyük keyif verir. Veli'den sonra Tolgay'ın da sakatlanmasından sonra orta sahaya transfer şart gözüküyor. Tolgay'ın uzun süre olmayaşı takımı çok etkileyecek.

    Bana göre sezonun transferini Şenol Güneş'i teknik direktörlüğe getirerek Beşiktaş yaptı. Tranbzonspor ve Bursaspor'da gençler ile sağladığı uyum ve yakaladığı sinerji çok önemliyi. Aynısını Beşiktaş'ta da yapacaktır.

Trabzonspor

   Karadeniz ekibinin transferleri kağıt üzerinde çok iyi... Kaleci Esteban, sağ bek Cavanda, ön libero Stephane M'bia, santrafor Dame N'doye kalitelerinden şüphe duymadığım isimler. Ancak Trabzonspor'un sıkıntısı çok daha farklı olduğu açık ve net ortada. Geçen sezon 25 transfer yaptı Trabzon ve elinde pek bir değer kaldı. İbrahim Hacıosmanoğlu başkan olunca Tolunay Kafkas'ı gönderip Mustafa Reşit Akçay'ı getirdi. Bu sıralama Hami Mandıralı, Vahid Halilhodzic, Ersun Yenal ve Şota Arveladze ile devam ediyor. Mayıs 2013'te Trabzonspor'a başkan olan Hacıosmanoğlu tam beş teknik direktör ile çalıştı. Pardon çalışamadı. Sıkıntı büyük. Trabzonspor'un en büyük rakibi yine Trabzonspor... Her sene kadro bozulup yapılıyor ama değişen bir şey olmuyor. Trabzon'a istikrar lazım. Belki de bunu gören başkan, Süleyman Hurma gibi bir profesyoneli futbolun başına getirdi. Zaman yine her şeyi gösterecek. Trabzonspor'un ligde kafaya oynadığı sezonlardaki kattığı heyecanı arıyoruz. Bu sene umarım bunu sağlarlar.


     Transferin son anına kadar kulüpler kadrolarını güçlendirmeye devam edecekler. Planlar oluşturulacak, taktikler şekillenecek. Şampiyonluk mücadelesinin çok zorlu ve çekişmeli geçeceğini düşünüyorum. Son haftaya dört takım da başa baş girebilir. Hatta Bursaspor'un da zirveyi zorlayacağını görebiliriz. Gelen yıldızlar Türkiye'den  maddi anlamda çok şey götürüyorlar. Beklediğimiz manevi tatmin. Uzun zamandır buna hasretiz. Güzel bir sezon izleyelim.