27 Aralık 2010 Pazartesi

Demiryolları ve Futbol

Buhar sanayi devriminin en önemli unsurudur. Buharla birlikte oluşan demiryolları, sanayinin ürettiklerini bir bölgeden diğer bölgelere taşınmasına öncülük etti. Demiryolu işçileri ile futbolun çok yakın bir ilişkisi bulunuyor.

Demiryolu ağı bulunan hemen hemen her ülkede demiryolu takımı bulunmaktadır. Özellikle demir perde ülkelerindeki takımlar dikkat çekmektedir. Lokomotifler... Moskova (Rusya), Sofya (Bulgaristan), Astana (Kazakistan), Tiflis (Gürcistan), Filibe (Bulgaristan), Leipzig(Almanya), Adana Demirspor, Ankara Demirspor... Liste uzar gider.

Demiryolunun futbola katkısı sadece işçilerin takım kurmasıyla da kalmamıştır. Dedik ya sanayi devrimi diye... 19. yüzyılda yani devrimin gerçekleşiği yüzyılda seyehat etmek büyük bir sorundu. İngiltere Futbol Federasyonu'nun düzenlediği ilk ligde takımlar, Sunderland deplasmanının uzak olması nedeniyle Sunderland'in ligden çıkarılmasını istemiş ve federasyon da bu isteği kabul etmiştir. Demiryolu ağlarının artmasıyla bu sorun ortadan kalkmıştır ve o dönem için kulüplerin en büyük giderlerini oluşturan seyehat giderlerinde önemli bir azalma görülmüştür.

Demiryolunun futbolun gelişimine etkisi bu kadarla da sınırlı değildir. İngiltere'den Güney Amerika'ya göç eden İngiliz demiryolu işçileri gittikleri ülkelerde futbol takımları kurmuşlardır.
Arjantin'de River Plate, Uruguay'da Albion, Brezilya'da Corinthians yine İngiliz demiryolu işçileriyle yerel işçilerin birlikteliği ile kurulmuş kulüplerdir.

Ülkemizde de durum farksız değildir. Bizde de 16 tane Demirspor vardır. Ankara, Adana, İzmir, Eskişehir vs. Hatta Ankara Demirspor ve Adana Demirspor Türkiye Birinci Ligi'nde mücadele etmişlerdir.

Futbolu oynamak ve yaygınlaştırmak için tüm dünyada demiryolu işçileri takımlar kurmuşlardır.
Demiryolları futbolun gelişimine en büyük en büyük katkıyı sağlayan unsurlardan biridir. Futbola gönül veren ve gelişime katkı sağlayan tüm demiryolu işçilerine bir teşekkür borcumuz var. Onlar olmasaydı futbol bu kadar gelişirmiydi, bilinmez...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder