8 Ocak 2011 Cumartesi

Türk Futbolunu Bekleyen Kaos


Tahkimin Kurulu kararlarına yargı yolunun açılmasıyla Türk Futbolu büyük bir kaosa girecek gibi duruyor. Anayasa Mahkemesi 5894 sayılı TFF Kurulu ve Görevleri hakkındaki yasanın bazı bölümlerini iptal etti. Bu bölümlerden biri yayın hakları... Ben bu bölüme girmeyeceğim. Yazacağım konu tahkim ile ilgili...

Tahkim Kurulu Türk Futbolu için en üst yargı kurumu idi. Ancak yasanın değişmesiyle Tahkim'in kararları Yargıtay'a gidebilecek. Yani kulüpler tahkim kararlarını bozmak için Yargıtay'a gidebilecek. Ne var ki bu durumda diyebilirsiniz. Ancak iş bu kadar kolay değil. TFF Disiplin Kurulu'nun verdiği kararları Tahkim Kurulu 3-5 günde karara bağlıyabiliyordu. Yargıtay'da herkesin malumu çok dosya var. İnsanlar 10 yıl boyunca yargılanamadıkları için salıverilmeye başlandı. Spor konusunda uzman hakim sayısının da yeterli olduğunu düşünmek hayal olur. Bu durumda Yargıtay'ın cezaları ne zaman karara bağlıyacanı tahmin etmek zor olmaz. Normal bir davayı seneler sonra karara bağlayan Yargıtay, futbol cezalarını kim bilir kaç senede karara bağlar. Ve futbol cezaları çabucak karara bağlanmak zorundadır. İşin Yargıtay'a taşınmasıyla futbolun işleyişi yavaşlayacaktır.

Fifa, hükümetlerin futbola müdahale etmesini istemiyor. Daha önce bazı ülkeleri bu yüzden müsabakalardan ihraç etti. Benzer bir durumun Türkiye'ye uygulanacağı beklenilebilir. Uluslararası müsabakalardan men edilmesiyle futbol gerileyecektir.

Futbol hukuku yargılama sistemi çoğu ülkede aynıdır. Bu konu aşılması gereken bir konu olarak çok ciddi bir şekilde önümüzde duruyor ve bize çok büyük bir tehdit oluşturuyor. En kısa zamanda düzenleme yapılması şarttır. Spor Mahkemeleri kurulmalıdır. Fifa'nın uyarı vermesi beklenmemelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder