12 Şubat 2011 Cumartesi

Tanrı ve Şeytan



Papa gelecek hafta Dünya Kupası şampiyonu İspanya'yı ağırlayacak. Barcelona ise bir taşla iki kuş vurma peşinde... Hazır Papa'ya çıkmışken Arsenal maçı için bir duasını almak istiyorlar. Anlaşılan maçta Tanrı'nın desteğine ihtiyaç duyuyorlar.

Geçmişte din ile futbolun bu şekilde kesiştiği birkaç olay daha olmuştu. 50'li yıllarda fırtına gibi esen Flamengo ne olduysa dokuz yıl hiçbir kupa alamadı. Sonunda bir Flamengo taraftarı olan Peder Goes olaya el attı. Zafer vadediyordu, karşılığında futbolcuların maçtan önce ayinlere katılmalarını, sunağın önünde diz çöküp tesbih çekmelerini ve dua etmelerini istedi.

Beklenilen zaferler gelmeye başlamıştı. Üç yıl boyunca Flamengo tüm kupaları aldı. Rakip kulüpler, Kardinal Jaime Camara'ya şikayette buludular. Onlara göre Flamengo haksız rekabet yapıyordu. Peder ise kırmızı-siyahlı tesbihi ile dua etmeye devam etti. Bu renkler aynı zamanda bir Afrika tanrısının renkleri idi ve İsa ile Şeytan'ı temsil ediyordu. Geçen zamanla birlikte futbolcular ayinleri aksatmaya başladılar. Dördüncü yılda ise Flamengo şampiyonaları kaybetti.

Hemen hemen aynı zamanlarda bir başka din adamı, Peder Romualdo Papa'nın da onayıı alarak Fluminense takımına üye oldu. Futbolcular başta ondan hiç haz etmiyordu. Gelen şanslı galibiyetlerden sonra futbolcular attıkları her golden sonra Peder'in cübbesini öpmeye koşuyorlardı. Şeref tribününde özel koltuğu bile vardı.

Olumsuz örnekler de var tabi. Uruguay'da düzenlenen 30 Dünya Kupası'nda Fransa maçı öncesi Meksika teknik direktörü Juan Luque de Serrallonga, tüm takımı otelin lobisine toplayarak onlara Guadalupe Meryemi'nin kendileri için dua ettiğini söyledi. Ancak Fransa maçta Meksika'ya dört gol attı. Turnuva sonunda ise sonuncu olmuşlardı.

Gelelim Barcelona Papa ilişkisine... Papa Barcelona'ya yardım etse bile futbolun gerçek tanrısı ''top'' onları sevmeyebilir. Hatta ve hatta İspanya Milli Takımı ile Papa'nın huzuruna çıkacak olan Arsenal kaptanı Cesc Fabregas Katalan ekibinden önce davranıp kendi ekibi için de dua alabilir. Bizi çok heyecanlı bir maç bekliyor. Papa kimin için dua ederse etsin yine de topun istediği olacaktır.


1 yorum:

  1. "Tanrıya inanmıyorum. İspanya'da 22 futbolcu birden sahaya çıkarken istavroz çıkarıyor.
    Eğer bunun bir faydası olsaydı bütün maçlar berabere biterdi."
    Johan Cruyff böyle buyurmuş.

    Tabi Barcelona ile Arsenal'i kıyaslayınca Tanrı'nın yardımına daha çok ihtiyacı olan tarafın Arsenal olacağı aşikâr.

    YanıtlaSil